Voorjaars Nieuwsbrief 2019


Beste muziekliefhebber. Hierbij maken we je graag attent op een paar activiteiten van het Weidler Kwartet.

Op 7 maart reizen we met het Weidler Orchester Dornach naar Sekem in Egypte, voor een repetitieperiode en enkele concerten. ’t Is voor het 3de jaar dat we elkaar treffen, en “we” zijn 15 strijkers uit Zwitserland, Italie, Duitsland, Frankrijk en Nederland, allemaal op Weidler – en verwante instrumenten in de iets lagere (en door velen als warm en harmonisch ervaren) stemming van A 432 Hz.

Na Egypte geven we nog 3 concerten in Dornach, Colmar en Stuttgart op 15, 16, 17 maart met een programma van Bach tot Pärt.

Op zaterdag 6 april speelt het kwartet in Nijmegen (Lutherse kerk) en op zondag 7 april in Driebergen, Pauluskerk, zie onderaan voor adressen, tijden enz. 

Het programma heeft een sterke volksmuziek ondertoon: De Hongaarse componisten Bartok en Kodaly waren goed bevriend, en reisden samen door exotisch klinkende streken als Walachije, Ruthenië, Transsylvanië om oude volksliederen te verzamelen. Van Bartok spelen we een aantal duetten in verschillende bezettingen en van Kodaly een trio. 

Wat minder bekend is de Letse componist Peteris Vasks (1946) van wie we zijn derde strijkkwartet laten horen. Als contrabassist speelde hij in diverse Letse en Litouwse orkesten, en als componist toont hij veel verwantschap met Arvo Pärt. Lang uitgesponnen (vaak oude Letse) melodieën, dromerige passages wisselen af met heftige uitbarstingen…   

Tussen 7 en 11 juni zijn we weer in Zwitserland. Samen met altviolist Christian Ginat spelen we kwintetten van Dowland, Mozart en Bruckner in oa Dornach, Arlesheim, Colmar en Savigny.

Heel graag ontmoeten we sommigen van jullie in Nijmegen of Driebergen! (Waarschijnlijk niet in Egypte of Zwitserland….)

Met hartelijke groet, mede namens Kees, Mathilde en Jorien,

Joris Boon

Zaterdag 6 april 20.15u Lutherse Kerk, Pr Hendrikstr.79, 6521 AX Nijmegen

entree 17.50 euro (kind/student 5)

Zondag 7 april 15u Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, 3972 EJ Driebergen

entree  12 euro (kind/student 3)